Experterna på familjerätt och vårdnadstvister

När en vårdnadstvist är ett faktum

De senaste åren har vårdnadstvister som avgörs i domstol ökat och det finns ett alltmer större behov av att kunna få professionell hjälp av kunniga och erfarna advokater och jurister som är specialiserade på att hantera tvister där barn är inblandade. Men vad är egentligen en vårdnadstvist och hur kan man lösa den?

"En vårdnadstvist är en situation som uppstår när föräldrar som separerat eller lever isär inte kan komma överens om hur vårdnaden för ens barn ska fördelas."

Hur man löser en vårdnadstvist?

De allra flesta lyckas med att lösa vårdnadstvisten genom att själva komma överens om hur vårdnaden ska se ut och fungera, men tyvärr så är det relativt vanligt att föräldrarnas separation har skapat en osämja och där man anklagar varandra för det som blivit fel och då är det inte så lätt att kunna kommunicera och komma överens.

De vanligaste vårdnadstvistsfrågorna

Anledningarna till varför en vårdnastvist uppstår är många och ingen är helt lik den andra, men det finns några frågor som nästan alltid återkommer när en vårdnadstvist ska hanteras.

  • Var barnet eller barnen ska bo?
  • Hur ofta barnen ska träffa vardera föräldern?
  • Hur överlämningar av barnet ska gå till?
  • Hur föräldrarna ska kommunicera med varandra?

Gemensam eller ensam vårdnad?

Det kanske allra viktigaste är att kunna besluta var barnet eller barnen ska bo. Den generella utgångspunkten är en gemensam vårdnad där föräldrarna delar lika på vårdnaden, men kan fördelas mer på den ena av föräldrarna om båda samtycker till det. En sådan fördelning kan bero på att den ena föräldern inte har tillräckligt med bostadsutrymme efter separationen, eller att skolan ligger för långt bort. Andra vanliga anledningar kan till exempel vara att någon av föräldrarna jobbar på annat ort eller i ett annat land, eller att en av föräldrarna inte har tillräckligt god ekonomi för att kunna klara av rollen som vårdnadshavare. Andra orsaker kan vara att den ena föräldern mår dåligt och inte orkar att ta hand om sitt eller sina barn. Oavsett så har den andra föräldern i regel umgängesrätt som är en rättighet som barn har för att få träffa den förälder som de inte bor ihop med. Det är alltså barnens rättigheter men det är föräldern som har så kallad talerätt.

Umgängesrätt och besöksförbud

Men om någon av föräldrarna av olika anledningar anses vara olämplig som vårdnadshavare så kan den andra föräldern få ensam vårdnad. Det kan handla om psykisk sjukdom, kriminalitet eller anledningar som på annat sätt inte gör ett vårdnadsansvar lämpligt. Skulle båda föräldrarna vara olämpliga som vårdnadshavare så kan ett omhändertagande ske med placering i fosterhem eller liknande. Föräldrarna kan då fortfarande ha umgängesrätt men kan också beläggas med besöksförbud.

Oavsett situation, relation eller anledning så ska man alltid utgå från barnets eller barnens bästa!

Välkommen

Välkommen till Advokatfirman Defens webbplats Advokat Vårdnadstvist. Här finns information, fakta och råd om vårdnadstvister och var man kan vända sig om man behöver juridisk hjälp att lösa vårdnadstvisten.

Behöver du komma i kontakt med en bra och erfaren advokat som har god vana av att hantera tvister så är du välkommen ringa oss direkt på 08-242610 eller skicka ett mail till oss på [email protected], alternativt använda kontkaktformuläret.

Kontakt

Advokatfirman Defens
Kornhamnstorg 57
111 27 Stockholm

Tel: 08-24 26 10

E-post: [email protected]

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du få information om sådant som handar om familjerätt och tvister om barn? Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Länkar

Brottsofferjouren

Ladda ner vår app

Som en av få advokatbyråer har vi vår alldeles egna app, till för våra klienter där man bland annat kan chatta krypterat med oss. Ladda ner Defensappen på Appstore eller Google Play.

Defensappen på Appstore Defensappen på Google Play

SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Vänd dig till oss när du behöver rättshjälp

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)